Bojová ukázka z Druhé světové války ve Volyni + fotoreportáž

4. 05. 2009 14:12:53
V sobotu 2. května 2009 se u příležitosti osvobození jihozápadních Čech americkou armádou a oslav konce Druhé světové války v Evropě odehrála historická bojová ukázka v jedné z ulic města Volyně. Samotná bitva trvala přibližně čtvrthodinu a poté se vojáci a i někteří diváci přesunuly na nedaleké koupaliště, kde byl postaven dobový americký vojenský tábor a bylo si zde možné prohlédnout vojenskou techniku z období Druhé světové války jak německé, tak především americké armády.

Historickou bojovou ukázku připravili členové klubu 26. pěší divize (klub sdružuje zájemce o podíl americké armády při osvobozování jihozápadních Čech v roce 1945), jehož náplní je připomínat období konce Druhé světové války a osvobození jihozápadních Čech v roce 1945 jako období radosti z nově získané svobody, ale i období, kterému předcházely krvavé boje a po kterém následovala neméně tragická léta. Klub se snaží připomínat historii takovou, jaká opravdu byla. A to ať již propracovanými scénáři bojových ukázek, prezentováním originální techniky, plně funkčním vojenským táborem, dobovými uniformami, výstrojí, výzbrojí a dalšími drobnostmi.

 

Vojska pod bílou hvězdou se k našim hranicím dostaly 18. dubna 1945, kdy předsunutá hlídka 3. praporu 358. pluku 90. pěší divize provedla průzkum okolí obce se symbolickým jménem Hranice. O dva dny později byla osvobozena Aš a 25. dubna se rozhořel boj o Cheb. Do konce dubna ale americké jednotky musely přešlapovat na místě a čekat na rozkazy, protože původní dohoda o operačních sférách zakazovala Američanům další postup do nitra Československa. Vojáci 26. divize se přesunovaly jižně podél naší hranice a začali obsazovat příhraniční oblasti Rakouska. Počátkem května přišli dlouho očekávané rozkazy obsadit Československo až k nově posunuté demarkační linii Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice. Během šesti dnů se jim podařilo obsadit jižní a západní Čechy.

 

Osvobozování jihozápadních Čech víceméně probíhalo bez těžkých bojů, Němci se houfně vzdávali a občasná ohniska odporu zfanatizovaných Němců se podařilo rychle zlikvidovat. O situaci na konci války dobře vypovídá příběh z Bavorova, kde dva američtí průzkumníci zajali a odzbrojili několikakilometrovou kolonu německé armády čítající stovky mužů.

 

Působení americké armády bylo přijato s nadšením a vděkem. „I když byla válka a to není zrovna nejlepší období, pro nás to byla nejkrásnější doba. Po průchodu Německem, kde nás lidé nenáviděli, jsme se najednou dostali na místo, kde nás milovali. My jsme vám přinesli svobodu, vy jste nás za to vřele uvítali a nabídli nám své srdce. Pro mnohé z nás to bylo svým způsobem nejšťastnější období našich životů,“ říká CPL Steven Williams, veterán I. Company. 328th Regimentu 26. pěší divize, který byl v roce 1945 ubytován ve školní budově v Bavorově.

 

Fotky k nahlédnutí jsou zde .

 

 

V neděli jsem s kamarády navštívil město Plzeň, kde od 2. května do 6. května probíhají Slavnosti vítězství u příležitosti oslav 64. výročí osvobození města americkou 3. armádou. Před kulturním domem Peklo, kde probíhala Militaria burza, byly k vidění dva historické spojenecké kempy. K vidění zde byla řada zajímavých historických vozidel používaných ve Druhé světové válce. Poté jsme si ještě prohlédli polní ležení Wehrmachtu, které bylo u Rooseveltova mostu.

 

Fotky k nahlédnutí jsou zde .

Autor: Martin Kadlečík | pondělí 4.5.2009 14:12 | karma článku: 12.83 | přečteno: 1636x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 49 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2298
Vystudoval Fakultu lesnickou a environmentální na České zemědělské univerzitě v Praze. Zajímá se o to, co se kolem něho děje, a o historii. Z historie se zaměřuje hlavně na 1. pol. 20. století. Je konzervativním nacionalistou a i z toho důvodu nemá rád socialismus (rudý ani hnědý), liberalismus, multikulturalismus a ostatní dekadentní ideové konstrukce, které rozkládají starou dobrou Evropu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...