Izrael je největší hrozbou pro mír!

Toto tvrzení je výsledkem průzkumu, jehož se zúčastnilo 7515 lidí v 15 zemích Evropské unie. Izrael za hrozbu míru podle tohoto průzkumu považuje 59% obyvatel EU. Hned za Izraelem se „překvapivě“ umístily Spojené státy Americké spolu s Iránem a Severní Koreou. Tyto státy získaly shodně 53%.

Evropská politická reprezentace se od výsledků průzkumu samozřejmě distancovala. Italský premiér Silvio Berlusconi volal svému izraelskému protějšku Arielu Šaronovi a sdělil mu, že ho průzkum „překvapil a zděsil.“ Pozadu nezůstal ani předseda Evropské komise Romano Prodi, který výsledek odsoudil: „Pro antisemitismus není místo a nelze jej také tolerovat.“ Co hodlá udělat s 59% obyvatel EU, pro které „tu není místo“, již nedodal.
Proti výsledkům průzkumu se postavil i stát Izrael. Představitelé tohoto státu tvrdí, že výzkum odráží protižidovské cítění, které v Evropě prý přetrvává. „Evropané se zdají být slepí k izraelským obětem a utrpení“, uvedl mluvčí izraelské mise při EU Chaim Asaraf. Izrael také uvažuje o zvláštní propagační kampani, která má ovlivnit veřejné mínění. Nevládní organizace navrhují ukazovat po Evropě trosky od autobusu, na nějž byl spáchán teroristický útok, aby si Evropané uvědomili izraelské utrpení.
Žádné jiné utrpení než utrpení Židů samozřejmě neexistuje. Škoda, že nejde po Evropě ukazovat palestinský uprchlický tábor po útoku izraelské armády. Ale v těchto táborech podle izraelské vlády asi nikdo netrpí.
Co mě na celé věci zaujalo, je to, že nikoho z čelných představitelů EU ani Izraele nenapadlo, zda náhodou za protiizraelské veřejné mínění nemůže sám stát Izrael. Proč místo reklamní kampaně si stát Izrael nezamete na vlastním prahu? Proč místo obviňování Evropanů z antisemitismu nezačne plnit rezoluce OSN? Kdy konečně dojde ke vzniku samostatného palestinského státu a tím snad i ke konci utrpení palestinského národa? Kdy se izraelská armáda stáhne z území cizích států, která neprávem okupuje? Jak dlouho bude Izrael beztrestně útočit na jiné státy? Myslím, že změnit názor Evropanů může pouze skutečná snaha Izraele o mír. Možnost této snahy u dnešní politické reprezentace Izraele ale nevidím.
Jen tak mě v souvislosti s plánovanou reklamní akcí napadá, pro které etnikum je příznačné, že se domnívá, že za peníze si lze koupit vše, asi i veřejné mínění.

 

Vyšlo v listopadu 2003 na stránkách cz.altermedia.info

Autor: Martin Kadlečík | čtvrtek 28.8.2008 10:47 | karma článku: 9,16 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Martin Kadlečík

Fotoblog: Bahna 2014

9.6.2014 v 23:28 | Karma: 13,30

Martin Kadlečík

Fotoblog: Bahna 2012

24.6.2012 v 19:04 | Karma: 18,46