Operace Anthropoid – předehra

26. 05. 2009 5:34:30
Dne 28. září 1941 oficiálně na Pražském hradě převzal funkci zastupujícího říšského protektora v Protektorátu Čechy a Morava Reinhard Heydrich. Heydrich ihned po svém příletu začal realizovat plán, jehož cílem byla likvidace odbojového hnutí v českých zemí, užší připoutání českého prostoru k německé říši a jeho germanizace a likvidace národní inteligence. Již 27. září byl v odpoledních hodinách zatčen ministerský předseda Alois Eliáš (19. června 1942 byl popraven zastřelením) a v den nástupu vyhlásil R. Heydrich civilní výjimečný stav na území oberlandrátů (regionální správní orgány) Praha, Brno, Moravská Ostrava, Olomouc, Kladno a Hradec Králové. Rychlost a brutalita Heydrichových opatření, zejména vyhlášení stanného práva, zatýkání tisíců českých lidí, zřízení stanných soudů a okamžité provádění prvních poprav, vyvolalo mezi obyvatelstvem protektorátu ovzduší strachu a hrůzy.

Vlastní přípravy operace s krycím názvem ANTHROPOID, jejímž cílem bylo provést na tohoto muže atentát, byly zahájeny 2. října 1941. K provedení atentátu byli vybráni rotmistr Josef Gabčík a rotný Karel Svoboda. Odlet výsadku do protektorátu byl stanoven na noc mezi 7. a 10. říjnem, kdy končila operační perioda letů nad okupovanou Evropou. S tím jak přicházely zprávy o krutých represáliích prováděných v protektorátu, které se týkaly i špiček prvorepublikové armády, zvítězilo v londýnském exilovém vedení přesvědčení, že atentát musí být proveden přímo na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha (ještě se uvažovalo o K. H. Frankovi).


V rámci zdokonalovacího vzdušného výcviku se Karel Svoboda poranil na hlavě. Pro přetrvávající bolesti byl nahrazen rotným Janem Kubišem. Tato změna odložila realizaci operace ANTHROPOID o několik měsíců. Odkladem operace získali oba příslušníci výsadku dostatek času pro zdokonalovací výcvik a důkladnější naplánování celé akce.


Dne 1. prosince 1941 podepsali rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík v Londýně závazek v následujícím znění: „Můj úkol tkví v zásadě v tom, že společně s jiným příslušníkem československé armády budu odeslán do vlasti, abych v čase, na místě a v situaci, která se podle našeho zjištění na místě a za daných okolností bude zdát nejvhodnější, provedl nějakou sabotážní, nebo teroristickou akci, tak účinnou, aby měla patřiční ohlas jak doma, tak za hranicemi Československé republiky. Učiním podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vše, abych tento úkol, k jehož provedení jsem se dobrovolně přihlásil, úspěšně splnil.“ Tento závazek oba dva o půl roku později bezezbytku naplnili.


Dne 28. prosince ve 22:00 hodin z letiště Tangmere odstartoval čtyřmotorový letoun Handley-Page Halifax Mk.II. Na palubě bylo 15 mužů včetně sedmi čs. parašutistů (kromě desantu ANTHROPOID také skupiny SILVER A a SILVER B). Cestou došlo dvakrát k setkání s nepřátelským nočním stíhacím letounem, jemuž se však Halifax ztratil. Pravděpodobně vinou ztížené orientace (většina orientačních bodů byla pokryta velkým množstvím sněhu) došlo k navigačnímu omylu, kdy osádka Prahu zaměnila za Plzeň. Tak se stalo, že místo východně od Plzně byla skupina vysazena v 02:24 u obce Nehvizdy u Čelákovic, východně od Prahy.


Jan Kubiš s Josefem Gabčíkem po přistání ukryli osobní operační výstroj a sabotážní materiál v boudě zahradníka Antonína Sedláčka, kde přečkali svou první noc v protektorátu. Ráno na místní faře zjistili, že došlo ke značné navigační chybě. Podle původních pokynů odjeli na Plzeňsko, kde vyhledali kontaktní osoby. Záchytné adresy spolehlivých příslušníků domácího odboje představovaly důležitou součást výbavy všech paravýsadků. V mnoha případech bohužel parašutisté končili u dveří již popravených odbojářů. V případě výsadku ANTHROPOID se adresy skutečně osvědčily a Josef Gabčík a Jan Kubiš na nich získali potřebnou pomoc.Gabčíkovi, zraněnému při seskoku, se dostalo i lékařského ošetření.


Z Plzeňska se oba příslušníci výsadku ANTHROPOID vydali přes Prahu opět do Nehvizd. Zde vyzvedli ukrytý materiál, který postupně přemístili do jiných úkrytů v Praze a okolí. Za pomoci místního mlynáře Břetislava Baumana navázali spojení se sokolskou odbojovou organizací JINDRA. Tato organizace, spolu s některýma pracovníky bývalé Masarykovy ligy proti tuberkulóze, poskytla oběma parašutistům ilegální byty v Praze a veškerou pomoc. Tato okolnost se ukázala pro úspěch operace ANTHROPOID jako rozhodující.


Parašutisté plánovali několik variant provedení atentátu na R. Heydricha. Počátkem dubna 1942 přispěl k výběru definitivní podoby atentátu sám Heydrich, když se přestěhoval ze svého dosavadního sídla na Pražském hradě do zámku v Panenských Břežanech. K útoku byla nakonec zvolena ostrá pravá zatáčka mezi tehdejší Kirchmayerovou ulicí a ulicí V Holešovičkách pod Vychovatelnou v Kobylisích, kudy Heydrichovo auto každý den projíždělo cestou na Pražský hrad a kde musel jeho řidič výrazně zpomalit.


Ráno 27. května krátce po osmé hodině přijeli na vyhlédnuté místo Gabčík s Kubišem. Na řidítkách kol měli zavěšené aktovky. Gabčík si v ní vezl rozložená samopal Sten – gun MK II FF 209. V Kubišově aktovce byly dvě bomby zhotovené tímto parašutistou z plastické trhaviny 808. Na křižovatce oba muži odstavili kola a krátce se setkali s Valčíkem. Ten pak popošel nad zatáčku na roh Fügnerovy ulice. V kapse svíral odjištěnou pistoli a kovové zrcátko, kterým dal později svým dvěma druhům signál o příjezdu zastupujícího říšského protektora...

Autor: Martin Kadlečík | úterý 26.5.2009 5:34 | karma článku: 21.98 | přečteno: 1990x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 384 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 49 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2298
Vystudoval Fakultu lesnickou a environmentální na České zemědělské univerzitě v Praze. Zajímá se o to, co se kolem něho děje, a o historii. Z historie se zaměřuje hlavně na 1. pol. 20. století. Je konzervativním nacionalistou a i z toho důvodu nemá rád socialismus (rudý ani hnědý), liberalismus, multikulturalismus a ostatní dekadentní ideové konstrukce, které rozkládají starou dobrou Evropu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...