Martin Kadlečík

Demonstrace NS rozpuštěna: „V této zemi není místo pro barevné"

29. 10. 2008 21:42:51
Včera jsme si připomněli 90. výročí vzniku Československa. A každý tento den prožil trochu jinak. Jedni při této příležitosti v článcích plivali jedovaté sliny na První republiku, jiní se šli podívat na vojenskou přehlídku a někdo se šel poklonit památce těch, kteří nám samostatnost vybojovali.

Já jsem včerejší den začal na Olšanských hřbitovech u pohřebiště italských legionářů, kteří byli popraveni rakousko-uherskou armádou. Zde jsme se přišli poklonit památce italských legionářů, kteří byli ochotni pro svůj národ a pro svoji vlast obětovat i to nejcennější. Jen trochu zabolí, že kromě nás a městské části Praha 6 si nikdo na tyto hrdiny nevzpomněl.

 

Poté jsem zamířil na Vítězné náměstí, kde se konala vojenská přehlídka. Na vojenské přehlídce se kromě Armády ČR představila i Hradní stráž, Policie ČR, Městská policie, Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba.

 

Po vojenské přehlídce jsem využil Dnu otevřených dveří Senátu ČR a navštívil jsem Valdštejnský palác, abych se potom přesunul na Václavské náměstí, kde v 18:00 hodin začal mítink Národní strany. Na tuto demonstraci jsem ani tak nešel kvůli tomu, že by mi byla Národní strana nějak zvláště sympatická, ale proto, že na ní měl vystoupit Nick Griffin, předseda Britské národní strany.

 

Na úvod mítinku promluvil Jan Skácel, který zmínil historii vzniku Československé republiky a její odkaz pro dnešek. Poté vystoupil Marc Abramsson, předseda švédské Národní demokracie, který přítomné seznámil se stavem demokracie ve Švédsku. Poté si vzal slovo Nick Griffin. Svůj projev začal historickou sondou, kde zmínil, že jeho otec létal v řadách Britského královského letectva v době druhé světové války a při té příležitosti se setkal z mnoha Čechoslováky, kteří rovněž v řadách RAF bojovali za svobodu svojí země a svého národa. Poté se zmínil o současných problémech, kde vyzdvihnul Evropskou unii a její záměr začlenit do svých struktur Turecko. Jeho projev snese jak po textové tak rétorické stránce největší míru kritiky. Poté promluvila předsedkyně NS Petra Edelmannová.

 

Jako poslední si vzal slovo Pavel Sedláček. V jeho projevu zazněla mj. věta: „V této zemi není místo pro barevné“. Po této větě dal politolog Z. Zbořil impuls k rozpuštění akce, což se za několik okamžiků stalo skutečností.

 

Co k tomu říci závěrem? Žijeme v demokracii, kde platí Ústava ČR, ve které je zakotvena i Listina základních práv a svobod. Ale jsme opravdu demokratickým státem, jak se nám snaží namluvit dnešní mocní? Pokud bychom opravdu byli demokratickým státem, kde by byla dodržována základní lidská a politická práva, nebyla by v rozporu se zákonem zrušena akce levicové Dělnické strany letos 16. srpna či rozpuštěna včerejší demonstrace. Ačkoliv ani z jednou výše uvedených stran nesympatizuji, přesto si myslím, že i na ně a jejich akce by se měla vztahovat Ústava ČR.

Autor: Martin Kadlečík | karma: 21.18 | přečteno: 1382 ×
Poslední články autora