Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Josef Mašín

Josef Mašín se narodil v roce 1896 v Lošanech u Kolína na rodinném statku. Byl od mládí velmi bystrý a národně uvědomělý. Po studiu základní školy vystudoval i gymnázium. V roce 1915, po maturitě, narukoval v rámci mobilizace v hodnosti desátníka do rakousko – uherské armády. Při první příležitosti přeběhl na druhou stranu, stejně jako mnoho jiných, k Rusům do zajetí. Ze zajetí se dostal brzy do tvořící se české jednotky v ruské armádě, kde konečně mohl bojovat pod českým praporem v rámci 1. československého střeleckého pluku za svobodu svého národa a jeho budoucnost. Několikrát byl v bojích raněn, několikrát vyznamenán. Zúčastnil se mnoha slavných bitev československých legií v Rusku. V rámci 1. střeleckého pluku byl velmi oblíben a byl považován za jednoho z jeho nejudatnějších příslušníků. Účastnil se mnoha významných rozvědek, proslavil se jak v bojích u Zborova a Bachmače, tak i v bojích na sibiřské magistrále.

Domů se vrátil s hodností štábní kapitán a se čtyřmi stupni ceněného ruského vyznamenání kříže sv. Jiří, čímž získal pocty tzv. Svatojiřského rytíře. Sloužil v Českých Budějovicích, v Olomouci (zde se oženil se Zdeňkou Novákovou, s níž měl nakonec tři děti: Ctirada [1930], Josefa [1932] a Zdeňku [1933]) a v roce 1929 byl přeložen do Ruzyně. Zde zůstal u dělostřeleckého pluku Jana Žižky z Trocnova až do okupace. Josef Mašín nemohl odpustit politikům, že nechaly bohatou československou výzbroj na pospas nacistům. Měl na poslání těchto zbraní zcela odlišný názor.„Vydali republiku bez výstřelu, já svoje kasárna nevydám“, řekl Mašín v předvečer kapitulace. Chtěl se postavit se svým plukem na odpor. Chtěl aspoň v Ruzyni okupantům dokázat, že tenhle pochod se neobejde bez výstřelů. Mašína suspendovali v noci ze 14. na 15. března a s okamžitou platností mu zakázali vstup do kasáren.



Když se začali okupanti usazovat v Praze, ztratil se podplukovník Mašín ze světa. Přestože wehrmacht obsadil všechna kasárna, zásoba zbraní vojenských odbojových skupin Mašínovou zásluhou vzrůstala. Jednou přivezl Mašín, v německé uniformě a s falešnými doklady, plné auto naložené zbraněmi.


Už několik týdnů po okupaci republiky věděli nacisté, že se chtěl podplukovník Mašín v Ruzyni bránit a že je to i pro budoucnost nebezpečný protivník. Poslali na prohlídku Mašínova bytu protektorátní policii, ale než se strážníci dostali vůbec do domu, vyskočil Mašín z okna na balkónek, po drátu hromosvodu se spustil na dvorek, přelezl vysoký plot a zmizel v polích. Mašín se přestěhoval k matce, ale i tady bylo za chvíli nebezpečno. Jednoho podzimního večera roku 1939 se Gestapo na Mašína dokonale připravilo. Ale i zde byl Mašín rychlejší a gestapákům v čele s Oskarem Fleischerem, nezbylo nic jiného než si vylít zlost z neúspěšné akce na čtyřiasedmdesátileté Mašínově matce. Druhý den zabavili veškerý majetek Mašinově manželce a pohrozili, že pokud se Mašín do tří dnů nepřihlásí, tak ji zavřou a děti odeberou. Paní Mašínová zatím stačila do zkonfiskovaného kanystru s benzinem vhodit hrst jemného písku. Mašínova rodina později dostala výpověď ze státního bytu a odstěhovala se na venkov do Poděbrad. A Gestapo stále nemělo po nebezpečném nepříteli říše sebemenší stopu.


Josef Mašín patřil mezi zakládající členy vojenské odbojové organizace Obrana národa, kde spolu s Josefem Balabánem a Václavem Morávkem vytvořili zpravodajskou a diverzní skupinu, kterou samotné Gestapo pojmenovalo Tři králové. Kromě shromažďování zbraní, výroby výbušnin, zajišťování emigrace a vydávání ilegálních tiskovin byly nejdůležitějšími akcemi skupiny Tří králů dva pumové atentáty provedené v Berlíně. První výbuch postihl v lednu 1941 budovu říšského ministerstva letectví a policejního ředitelství. Tento útok se povedl díky švagrovi Josefa Mašína Ctiboru Novákovi. Ten pekelné stroje, vyrobené v malé klempířské dílně na Bílé hoře, dopravil do Berlína na místo určení. Druhý útok byl proveden v únoru 1941 na Anhaltském nádraží. Cílem měl být salónní vlak říšského vedoucího SS Heinricha Himmlera. Časovaná nálož vybuchla podle plánu, avšak Himmlerův vlak pro technickou poruchu přijel na jiné nádraží.


Tři králové vydávali ilegální časopis V BOJ!, který vycházel každý čtvrtek a každé číslo se objevil rovněž v Petschkově paláci, kde sídlilo Gestapo. Mašín hned k prvnímu číslu, které bylo určeno pro Gestapo připsal několik řádek: „Abyste se nemuseli obtěžovat sháněním tohoto časopisu, chcete-li se dozvědět pravdu, posílá vám redakce jedno číslo gratis. Zároveň se zavazujeme zasílat vám po jednom výtisku každého čísla i nadále. Smrt okupantům! B+M+M“


Nejvýznamnější činností skupiny Tří králů ale bylo navázání a udržování styků s nejdůležitějším agentem velitele československé rozvědky F. Moravce Paulem Thümmelem (známého pod krycím názvem A-54) a exilovou zpravodajskou ústřednou v Londýně.


Třem králům se dlouho dařilo utíkat z nastražených léček čímž pražskou úřadovnu Gestapa, včetně jejího šéfa Geschkeho, přiváděli k zuřivosti. V dubnu 1941 se Tři králové napojili na odbojovou organizaci tzv. Prstýnkářů (Prstýnkáři si říkali členové odbojové skupiny, která vznikla z příslušníků nacisty rozpuštěného Svazu rotmistrů a poddůstojníků). Do této organizace se vloudil i konfident Gestapa Antonín Nerad, který byl bývalým rotmistrem naší armády. Při jedné konspirativní schůzce v Dejvicích, kterou měl s touto odbojovou skupinou Josef Balabán a která byla díky konfidentovi vyzrazena, padl do rukou gestapa první ze Tří králů. Vzdor bestiálně krutým výslechům nepodlehl, nic nevyzradil a dokonce se mu podařilo dezinformacemi získat čas, aby jeho přátelé mohli vysílačku přemístit.


Mašín s Morávkem pokračovali v odboji dál, ale 13. května roku 1941 je postihla další rána. Toho dne se Mašín, Morávek a radista Peltán spojili s Londýnem tajnou vysílačkou z nuselského bytu ve slepé ulici Pod Terebkou. Krátce po prvních depeších začalo na chodbě zvonit přepadové komando Gestapa. Peltán s Morávkem začali ničit šifrované zprávy, aby nepadly vetřelcům do rukou, a pak rozbili vysílačku. Mašín se s odjištěnou pistolí rozběhl ke dveřím. Rychle otevřel a vystřelil. Zasáhl jednoho gestapáka. Vzápětí se ozvala Morávkova pistole a poranila druhého může. Gestapo střelbu opětovalo a jedna kulka zasáhla Mašína a on upadl na zem. Stále se však bránil a z bytu se pokoušel ležícího Mašína střelbou krýt Morávek, který ho nechtěl nechat napospas Gestapu. Morávkovi se ale vzpříčil v hlavni náboj a Gestapu se podařilo zpacifikovat těžce zraněného Mašína. Morávek byl posléze palebnou přesilou donucen k ústupu. Poté se společně s Peltánem spustili po ocelovém lanku, které jim sloužilo jako anténa, ze třetího patra 15 metrů nad zemí do dvora. Morávkovi drát téměř úplně odřízl levý ukazováček, o který nakonec přišel. Peltán si narazil obě nohy. Přesto se oběma podařilo uniknout a dorazit do náhradních bytů. Takové štěstí už neměl Josef Mašín, který byl v bezvědomí převezen do vězeňské nemocnice na Pankráci.


Mašín byl ve vážném stavu - měl zlomenou levou nohu v bérci, střelnou ránu v boku, v noze a prostřelené zápěstí, mnoho pohmožděnin a silnou ztrátu krve. Z pankrácké nemocnice spěchalo Gestapo s Mašínem do SS lazaretu v Podolí. Tady mu věnovalo několik německých lékařů největší péči, protože Gestapu velmi záleželo na tom, aby Mašín přežil.


Mašín byl podroben nelidskému týrání, při kterém nic, co by mohlo Gestapu pomoci, neprozradil. Pokud hovořil, tak jmenoval osoby, které už byly dávno zatčeny a nebo za hranicemi. Mašín se pokusil spáchat sebevraždu, když naběhl hlavou proti ústřednímu topení. Jeho hlava náraz vydržela. Nepodařilo se mu spáchat sebevraždu ani podruhé a ani potřetí, když si prokousnul tepnu. Několikrát byl během výslechu zbit do bezvědomí. Když nepomáhalo fyzické týrání, tak Gestapo zatklo jeho manželku, kterou rovněž mučilo. Ze zuřivosti nad jeho mlčením ho dokonce odvedli gestapáci k jeho ženě, kterou tak dlouho neviděl. Nic neřekl, jen na ní hleděl nedaje na sobě nic znát. Gestapo došlo k závěru, že jej těžko zlomí. Byl pevný, během výslechů nic, co by mohlo Gestapo použít, neprozradil, a navíc vinu ostatních zatčených odbojářů bral často na sebe.


Později se podařilo z vězení pronést moták, který věnoval Mašín své rodině: „Drahé moje děti! Posílám Vám poslední svůj pozdrav před svým odchodem na věčnost. Poslední má myšlenka patří jen Vám a to mne nejvíc tíží, neboť jste dosud ještě malé a potřebovaly byste mé největší péče. Bohužel Vás musím opustit. Dnes ještě nechápete vše, ale až budete starší, jistě mne pochopíte. Bojoval jsem za naši drahou vlast a národ proti odvěkým našim nepřátelům - Němcům, kteří naši vlast a národ chtěli porobit a zničit. Nechtěl jsem připustit, abyste jednou i Vy byly porobenými otroky, nýbrž abyste zůstaly svobodnými a volnými občany. Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest povinností každého uvědomělého Čecha. I Vy jednou takto musíte postupovat. V tomto boji jsem podlehl. Věřím však pevně, že naše svatá věc zvítězí. Zůstanete zde nyní jen se svou mamičkou. Musíte ji poslouchat, abyste jí ulehčily její těžký úkol a starost o Vás. … Líbám Vás v duchu všechny, i s Vaší mamičkou. Buďte šťastni. Váš milující otec. Vlasti zdar!“


Josef Mašín byl 30. června 1942 na kobyliské střelnici popraven. Jeho poslední slova údajně byla „Ať žije Československá republika!!!“ Tak padl československý legionář, důstojník naší předválečné armády, příslušník domácího odboje, čestný a hrdý vlastenec.


Josef Mašín byl v roce 2005 povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.


Nezbývá než dodat, že synové Josefa Mašína odkaz svého otce nezradili a stejně jako on se i oni postavili se zbraní v ruce proti zrůdné ideologii, která se po skončení druhé světové války začala v Československu rozlézat.

Autor: Martin Kadlečík | čtvrtek 28.8.2008 14:51 | karma článku: 22,95 | přečteno: 1781x
  • Další články autora

Martin Kadlečík

Fotoblog - J&T Banka Prague Open 2015

V Praze na tenisových dvorcích TK Sparta Praha probíhal od 27. dubna do 2. května WTA turnaj J&T Banka Prague Open 2015 s dotací 250 000 dolarů. Turnaj vyhrála Karolína Plíšková.

11.5.2015 v 15:01 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Fotoblog: Bahna 2014

V sobotu 7. června se ve Vojenském újezdu Brdy u Strašic na Rokycansku konal jubilejní 25. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2014. Na Bahnech Armáda ČR představuje to nejmodernější co má ve své výzbroji a nejinak tomu bylo i letos. Rovněž milovníci vojenské historie si přišli na své. Nadšenci z klubů vojenské historie si připravili dvě bojové ukázky. První připomněla sto let od vzniku Československých legií a druhá sedmdesát let od zahájení karpatsko-dukelské operace. Největším tahákem letošního ročníku byla kombinovaná bojová ukázka české armády, kdy vojáci změnili směr útoku a diváci mohli vidět útočící vojska proti sobě.

9.6.2014 v 23:28 | Karma: 13,30 | Přečteno: 646x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Miloš Zeman vs. Karel Schwarzenberg

Česká republika posledních několik týdnů (pokud pominu amnestii prezidenta republiky) politicky žije historicky první přímou volbou prezidenta. Do druhého kola se díky hlasům voličů probojoval Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

25.1.2013 v 0:05 | Karma: 22,31 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Politika

Martin Kadlečík

Fotoblog: Bahna 2012

V sobotu 23. června 2012 se na tankodromu Bahna u Strašic ve Vojenském újezdu Brdy na Rokycansku konal 23. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2012. Armáda České republiky tu představila to nejmodernější, čím v současné době disponuje: JAS-39 Gripen, tank T-72M4 CZ, obrněný kolový transportér Pandur II., vozidlo Land Rover Defender 130 Kajman, vrtulník W-3A Sokol a poprvé se veřejnosti představilo malé americké bezpilotní průzkumné letadélko Raven.

24.6.2012 v 19:04 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1612x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Antropolog Kalousek ruší lidské rasy

Miroslav Kalousek ve středu na zasedání vlády opět perlil, když prohlásil: „Ale kdo v souvislosti s jakoukoli národností či barvou pleti používá slovo rasa, tak je prostě rasista.“ Jaké jsou definice rasy a rasismus? „Lidská rasa je skupina lidí, kterou spojuje dlouhodobý společný vývoj, v jehož průběhu se vlivem rozdílného prostředí vytvořily shodné morfologické a fyziologické znaky (barva pleti, barva a tvar vlasů, očí, rysy tváře, tvar lebky, nosu, atd.“ (zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_rasa). „Rasismus jako nenávist k jedinci opodstatněná pouze jeho příslušností k jiné rase.“ (zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rasismus). Definic slova rasa a rasismus můžeme najít mnoho, ale ani v jednom případě nenajdeme názor, že zmínka o tom, že se lidé dělí na rasy, je už sama o sobě známou rasismu.

11.8.2011 v 12:05 | Karma: 32,18 | Přečteno: 2865x | Diskuse| Politika

Martin Kadlečík

Kubova Huť – boj o parní vlak - fotoblog

Sérii 18 jízd s párou završila v neděli 29. srpna jízda vlaku „Zlatá stezka“ a boj o parní vlak situovaný do roku 1945 na nádraží šumavské obce Kubova Huť.

3.9.2010 v 8:01 | Karma: 15,70 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

8. ročník Tankového dne v Lešanech - fotoblog

V sobotu 28. srpna se ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech uskutečnil 8. ročník Tankového dne. Letošník ročník byl zaměřen na vojenskou techniku používanou na Blízkém východě.

2.9.2010 v 8:01 | Karma: 30,07 | Přečteno: 4709x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Milan Paumer a odbojová skupina bratří Mašínů

Ve čtvrtek 22. července zemřel v Praze ve věku 79 let Milan Paumer, příslušník československého protikomunistického odboje a jeden z členů legendární odbojové skupiny bratří Mašínů.

29.7.2010 v 7:25 | Karma: 23,94 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Politika

Martin Kadlečík

Bahna 2010 – fotoblog

V sobotu 19. června se ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy u Strašic na Rokycansku konal 21. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2010. Armáda České republiky tu představila to nejmodernější, čím v současné době disponuje: víceúčelový proudový bojový letoun JAS-39 Gripen, víceúčelový taktický bojový podzvukový letoun L-159 Alca, modernizovaný tank T-72, obrněný transportér Pandur II, obrněné vozidlo Dingo 2, LR 110 Kovboj a Iveco, obojživelné obrněné bojové vozidlo BVP-2 a nebo vrtulník W3A Sokol.

21.6.2010 v 23:01 | Karma: 17,43 | Přečteno: 2450x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Květnové oslavy ve Kvildě - fotoblog

V sobotu 8. května u příležitosti 65. výročí osvobození jihozápadních Čech a ukončení 2. světové války v Evropě se ve Kvildě uskutečnily Květnové oslavy.

13.5.2010 v 23:40 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1914x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Slavnosti Svobody v Plzni – fotoblog

V Plzni probíhají od 1. května do 6. května Slavnosti svobody u příležitosti oslav 65. výročí osvobození města americkou 3. armádou a ukončení Druhé světové války v Evropě.

5.5.2010 v 23:07 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Začala platit Lisabonská smlouva. Boj teprve nám nastává!

„Poslyšte výkřik z básníkova hrdla. / Boj teprve nám nastává!“ Tento verš napsal velký český básník a nacionalista Viktor Dyk ve své básni Píseň noci 29. října, kterou složil den po vyhlášení Československé republiky v roce 1918. Dnešního dne vstoupila v platnost Evropská ústava přejmenovaná na Lisabonskou smlouvu a díky tomu jsme svou samostatnost opět ztratili. Seč jsme v naprosto odlišné situaci, než-li byl Viktor Dyk před více než 91 lety, přesto si troufám tvrdit, že právě tento verš by nám měl býti příkladem či mottem.

1.12.2009 v 10:47 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Politika

Martin Kadlečík

Pochod na Hrad - fotoblog

V sobotu 3. října se po vzoru známého studentského pochodu z roku 1948, konal Pochod na Hrad. Akce začala před velvyslanectvím Irské republiky a zúčastnilo se jí přes 500 odpůrců Lisabonské smlouvy. Na Hradčanském náměstí vystoupilo několik řečníků, včetně prezidenta České republiky Václava Klause. Po zhruba dvou a půl hodinách bylo shromáždění zakončenou českou hymnou, kterou spolu s účastníky demonstrace zazpívala operní pěvkyně Terezie Švarcová.

11.10.2009 v 0:15 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Svoboda pro Irsko II. - fotoblog

Ve čtvrtek 24. září proběhlo před velvyslanectvím Irské republiky veřejné shromáždění na podporu irského národa proti diktátu Lisabonské smlouvy.

28.9.2009 v 18:42 | Karma: 15,10 | Přečteno: 1649x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Svoboda pro Irsko II.

Ve čtvrtek 24. září proběhlo, stejně jako minulý čtvrtek (zde , zde a zde ), před velvyslanectvím Irské republiky veřejné shromáždění na podporu irského národa proti diktátu Lisabonské smlouvy.

26.9.2009 v 20:56 | Karma: 6,97 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Martin Kadlečík

Svoboda pro Irsko – fotoblog

Včera 17. září proběhlo před velvyslanectvím Irské republiky veřejné shromáždění na podporu irského národa proti diktátu Lisabonské smlouvy.

18.9.2009 v 15:30 | Karma: 11,62 | Přečteno: 1961x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Masters Of Rock ve Vizovicích – fotoblog

Od 9. 7. do 12. 7. se letos ve Vizovicích konal 7. ročník největšího mezinárodního open-air festivalu v ČR Masters Of Rock (MOR). Na festivalu vystoupilo mnoho známých tuzemských i zahraničních kapel. Již ve čtvrtek vystoupila například finská kapela Nightwish, která se pro mnoho účastníků stala největším zklamáním celého festivalu. Naopak jednu z nejlepší show na letošním MORu předvedla formace z Německa In Extremo, u které bylo škoda, že vystoupila ještě za světla, a tak její show, plná speciálních efektů ohnivých sloupů, tolik nevynikla.

18.7.2009 v 17:24 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Kadlečík

Operace Anthropoid – následky

Dne 4. června 1942 v půl osmé ráno Reinhard Heydrich zemřel. Němečtí profesoři Hamperl a Werich podepsali následující text úřední zprávy: „Smrt nastala následkem poškození životně důležitých parenchymatických orgánů bakteriemi, případně jedy, které vnikly s výbušnou střepinou a které se usadily v pohrudnici, v bránici a v okolí sleziny, nahromadily se a poškodily...“. O půlnoci z 6. na 7. června 1942 byla jeho rakev převezena za svitu pochodní na Pražský hrad.

18.6.2009 v 6:19 | Karma: 30,47 | Přečteno: 9393x | Diskuse| Ostatní

Martin Kadlečík

Lidice – německý čin brutálního a krvavého teroru na českém národě

V Berlíně ještě nedozněly smuteční projevy nad Heydrichovou rakví, když bylo „k usmíření jeho smrti“ rozhodnuto o krvavém konci malé české obce. Obce, jejíž jméno a s ní spojený zločin vejdou do dějin.

10.6.2009 v 7:13 | Karma: 37,04 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Ostatní

Martin Kadlečík

Operace Anthropoid - odhalení památníku

Dnes 27. 5. 2009 začal na minutu přesně ve stejný čas, kdy před šedesáti sedmi lety Jozef Gabčík s Janem Kubišem provedli atentát na zastupujícího říšského protektora v Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha, tedy v 10:35 ceremoniál k odhalení památníku operaci Anthropoid. Po úvodních proslovech, kdy byly připomenuty okamžiky, které vedly k uskutečnění operace a její následný ohlas ve světě a následky byl v 10:50 slavnostně památník odhalen za potlesku zhruba 400 lidí.

27.5.2009 v 17:38 | Karma: 19,27 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2298x
Vystudoval Fakultu lesnickou a environmentální na České zemědělské univerzitě v Praze. Zajímá se o to, co se kolem něho děje, a o historii. Z historie se zaměřuje hlavně na 1. pol. 20. století.
Je konzervativním nacionalistou a i z toho důvodu nemá rád socialismus (rudý ani hnědý), liberalismus, multikulturalismus a ostatní dekadentní ideové konstrukce, které rozkládají starou dobrou Evropu.